• insada

House 48 Renovation


In mid-2019 INSADA was asked to look at an old, unmaintained 2-story house for renovation purposes. The house is located on a 12x30 south facing plot, within a housing complex in West Jakarta. The owner just purchased this house and is looking to refurbish it into a home fitting for their family of four. While they are open to minimally alter any structure if necessary, the challenge in this project is simply how to transform the existing spaces with minimal budget. Pada pertengahan 2019 INSADA diminta untuk melihat rumah tua berlantai 2 yang tidak terawat untuk keperluan renovasi. Rumah ini terletak di sebidang 12x30 menghadap selatan, di dalam kompleks perumahan di Jakarta Barat. Pemiliknya baru saja membeli rumah ini dan ingin memperbaruinya menjadi rumah yang cocok untuk keluarga beranggotakan empat orang. Meskipun mereka terbuka untuk mengubah struktur apa pun secara minimal jika perlu, tantangan dalam proyek ini hanyalah bagaimana mengubah ruang yang ada dengan anggaran minimal.


Upon first visit, the house do feel lacking in spaciousness considering this is sitting on a relatively large 360 sqm plot. Upon entry, one is greeted by a 4000 x 5000 mm guest room, partitioned by solid stair leading towards the second floor. Pass the stairs, there is a 4600 x 6200 mm living area and dining area, with the kitchen tucked in a corner with no access to daylight. The living, dining area is facing north to a garden pond, opening up to daylight above. Access to the garden from the living room is through a perforated door. There is one bedroom on the east side of the garden. Wrapping on the east and north side of the first floor are supporting programs such as dirty kitchen, storage, maid’s bedrooms and stairs to the second floor. Meanwhile on the second floor there are 3 bedrooms with small en-suite bathrooms. What we noticed in the second floor is there are plenty of unused outdoor space that was designed for mechanical electrical programs.


Saat pertama kali berkunjung, rumah ini memang terasa kurang lapang mengingat berada di atas lahan seluas 360 meter persegi. Saat masuk, seseorang akan disambut oleh kamar tamu berukuran 4000 x 5000 mm, yang dipisahkan oleh tangga kokoh menuju lantai dua. Lewati tangga, ada ruang tamu dan ruang makan 4600 x 6200 mm, dengan dapur terselip di sudut tanpa akses ke cahaya matahari. Ruang tamu, ruang makan menghadap ke utara ke kolam taman, terbuka ke siang hari di atasnya. Akses ke taman dari ruang tamu adalah melalui pintu berlubang. Ada satu kamar tidur di sisi timur taman. Balutan di sisi timur dan utara lantai satu adalah program penunjang seperti dapur kotor, gudang, kamar tidur pembantu dan tangga menuju lantai dua. Sedangkan di lantai dua ada 3 kamar tidur dengan kamar mandi en-suite kecil. Apa yang kami perhatikan di lantai dua adalah ada banyak ruang luar yang tidak terpakai yang dirancang untuk program kelistrikan mekanis.


After reviewing the existing floor plans, we proposed one major renovation: to relocate the stairs so that we can combine guest, living, dining, kitchen, and garden area (now pool) into one big open space. Support programs as storage and maid’s room is consolidated so it occupies the east side of the property only, without encroaching the full length of the property. We also proposed to demolish and shrink part of the corridor on the second floor so that it properly frames the grand space below. The result is a clean grand open space that is flexible, accommodate guest, living, and dining properly, and shows the full extent of the property. Kitchen area is also extended, and now facing the living, dining area. Access between both kitchen (wet and dry) is placed underneath the stair so it is hidden and service can directly support the kitchen operation without cross circulation.


Setelah meninjau denah lantai, kami mengusulkan satu renovasi besar: memindahkan tangga sehingga kami dapat menggabungkan ruang tamu, ruang makan, dapur, dan area taman (sekarang kolam renang) menjadi satu ruang terbuka yang besar. Program dukungan seperti penyimpanan dan kamar pembantu dikonsolidasikan sehingga menempati sisi timur properti saja, tanpa mengganggu seluruh panjang properti. Kami juga mengusulkan untuk menghancurkan dan mengecilkan bagian koridor di lantai dua agar dapat membingkai ruang besar di bawah dengan benar. Hasilnya adalah ruang terbuka besar yang bersih dan fleksibel, menampung tamu, tempat tinggal, dan makan dengan baik, dan menunjukkan keseluruhan properti. Area dapur juga diperluas, dan sekarang menghadap ke ruang tamu, ruang makan. Akses antara kedua dapur (basah dan kering) ditempatkan di bawah tangga sehingga tersembunyi dan servis dapat langsung mendukung pengoperasian dapur tanpa sirkulasi silang.


The second floor mostly stayed intact, however we decided to utilize all the abandoned outdoor areas and integrate them as a part of the room. A sliver of outdoor corridor leading to nowhere in the east side of the master bedroom is now integrated as part of the master bedroom space. In addition, master bathroom is relocated to north side, gaining ample sunlight and renovated outdoor space into outdoor deck. Another unused outdoor deck in the south west part of the house is also reclaimed as a part of walk-in closet and en-suite bathroom for one of the bedrooms.


Lantai dua sebagian besar tetap utuh, namun kami memutuskan untuk memanfaatkan semua area luar ruangan yang ditinggalkan dan mengintegrasikannya sebagai bagian dari ruangan. Sepotong koridor luar ruang yang tidak mengarah ke mana pun di sisi timur kamar tidur utama kini terintegrasi sebagai bagian dari ruang kamar tidur utama. Selain itu, kamar mandi utama dipindahkan ke sisi utara, mendapatkan sinar matahari yang cukup dan ruang luar yang direnovasi menjadi dek luar ruangan. Dek luar ruangan lain yang tidak terpakai di bagian barat daya rumah juga direklamasi sebagai bagian dari lemari pakaian dan kamar mandi en-suite untuk salah satu kamar tidur.


Our strategy is to refurbish most of existing materials as much as possible to cut down cost in House 48. With changes in the plan, we used existing marbles floor finish and moved it to selected areas. Additional areas where marble quantity is not enough, floor finishes are replaced with homogeneous tile or wooden decking. The same strategy is applied on the second floor. Wooden door panels are also reused, cladded with additional wood to create a more minimalistic modern look.


Strategi kami adalah memperbarui sebagian besar material yang ada sebanyak mungkin untuk mengurangi biaya di House 48. Dengan perubahan dalam rencana, kami menggunakan pelapis lantai marmer yang ada dan memindahkannya ke area tertentu. Area tambahan di mana jumlah marmer tidak cukup, pelapis lantai diganti dengan ubin homogen atau penghiasan kayu. Strategi yang sama diterapkan di lantai dua. Panel pintu kayu juga digunakan kembali, dilapisi dengan kayu tambahan untuk menciptakan tampilan modern yang lebih minimalis.


With all the interior architecture resolved, the façade only becomes a means of an end. Architectural embellishments in the facade such as build-in planters, were removed. We were lucky that the existing roof structure is still in great condition, as well as the terracotta roof tiles. A major move in the facade primarily happened in the front massing, where we converted what was originally a hip pitch roof into a gabled condition with modern detailing. We also took the opportunity to open up parts of the ground floor façade to allow continuous air to flow through the grand space and out the open to above area. Contrasting paint color is used in the exterior and flows to the interior to represent the interlocking space between the old and the new.


Dengan semua arsitektur interior diselesaikan, fasad hanya menjadi sarana akhir. Hiasan arsitektural di fasad seperti pekebun built-in, telah disingkirkan. Kami beruntung struktur atap yang ada masih dalam kondisi bagus, begitu juga dengan genteng terakota. Pergerakan besar pada fasad terutama terjadi pada massa depan, di mana kami mengubah apa yang awalnya atap hip pitch menjadi kondisi atap pelana dengan detail modern. Kami juga mengambil kesempatan untuk membuka bagian fasad lantai dasar agar udara terus menerus mengalir melalui ruang besar dan keluar ke area terbuka di atas. Warna cat kontras digunakan di eksterior dan mengalir ke interior untuk mewakili ruang yang saling terkait antara yang lama dan yang baru.