1---B148-Front-Elevation.jpg

Projects

Single-Family Residential

Minimal House Renovation for Maximum Impact

House 48

The Project ‘House 48’ is a renovation of a 330 sqm 2-Story house located in West Jakarta, Indonesia. With limited renovation budget, the client still sought to transform the old, unmaintained house into a modern comfortable home for their family of four. We created a facelift on the façade to embody a modernized expression, while maintaining existing house structure. Bold simple facade lines and contrasting painted monochromatic colors were used to accentuate the different house. Aesthetically the minimalist house combined both plain massing with the texture of vertical aluminum extrusions.

Proyek 'Rumah 48' adalah renovasi dari rumah 2 lantai seluas 330 meter persegi yang terletak di Jakarta Barat, Indonesia. Dengan anggaran renovasi yang terbatas, klien masih berusaha untuk mengubah rumah ini menjadi rumah modern yang nyaman untuk keluarga beranggotakan empat orang. Kami membuat facelift pada fasad untuk mewujudkan ekspresi modern, dengan tetap mempertahankan struktur rumah yang ada. Garis-garis fasad sederhana yang berani dan cat warna monokromatik yang kontras digunakan untuk menonjolkan rumah yang berbeda. Secara estetika, rumah minimalis memadukan kepolosan bidang dengan tekstur ekstrusi aluminium vertikal.

Scope: Architecture

Pekerjaan: Arsitektur

Photography by dnp.group

Construction by Sada Bangung Utama (SBU)

SBU LOGO.png
dnp.group-logo-full-01.jpg
4---B148-Front-Elevation.jpg
2---B148-Front-Elevation.jpg

Rumah aslinya memiliki perencanaan ruang yang 'tradisional', dengan ruang penyambutan tamu, ruang keluarga, ruang makan, dapur, dan halaman dalam yang dibatasi oleh dinding dan tangga. Tantangan kami adalah mengubah ruang komunal dan privat yang ada tanpa mengubah struktur secara signifikan. Langkah kuncinya adalah merelokasi tangga dan menghilangkan sekat ke halaman dalam, menghasilkan konsolidasi semua ruang komunal menjadi satu ruang besar yang dipenuhi sinar matahari. Program belakang rumah termasuk ruang pembantu dan dapur basah semuanya diatur dan dipisahkan melalui pintu masuk yang berbeda.

The original house has ‘traditional’ space planning, with guest welcoming space, living room, dining room, kitchen, and inner courtyard confined by walls and stairs. Our challenge was to transform the existing communal and private spaces without significantly changing the structure. The key move was to relocate the stair and removing partition to the inner courtyard, resulting in the consolidation all the communal spaces into one large grand sun-filled space. Back of house programs including maid’s quarter and wet kitchen are all organized and separated through a different access entrance.

3---B148-Front-Elevation.jpg

Related Projects